Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Шулц: ЕС трябва да остави отворени каналите за комуникация с Москва

Европейски съвет ЕС Брюксел европейско знаме
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз трябва да мисли за изхода от конфликта в Крим и да остави отворени всички канали за комуникация с Москва. Този призив отправи към държавните и правителствените ръководители на 28-те председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, по време на срещата на върха в Брюксел. 

Шулц определи Кримската криза като голяма заплаха за системата за сигурност, изградена в Европа, след Втората световна война.

Границите в Европа вече са преначертани в резултат на външен натиск, каза той и добави, че за пръв път след Студената война една държава е използвала сила, за да анексира част от друга.

Също за пръв път от тогава хората в Европа се страхуват за сигурността си, заяви председателят на Европарламента. Според него днес именно страхът е преобладаващото чувство на Стария континент: Бизнесмените се страхуват от спирала от санкции, която би ограничила печалбите им, работниците се страхуват за работните си места, а хората в близките до Украйна страни – от нова Студена война.

Според Мартин Шулц позицията на Европейския съюз трябва да е, че случилото се в Украйна е недопустимо и никога не бива да се повтаря.

Трябва обаче да внимаваме и да не се подхлъзнем към още по-сериозен конфликт, предупреди председателят на Европейския парламент. Той смята, че евентуални санкции трябва да имат цел и да са подкрепени със стратегия – каквато, според него, Евросъюзът трябва да изработи за отношенията си с Русия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна