Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС няма да налага на Русия търговски и икономически санкции заради анексирането на Крим

Европейският съюз няма да налага на Русия търговски и икономически санкции заради анексирането на Крим. Това е резултатът от продължилите до късно снощи в Брюксел разговори между лидерите на страните - членки. Европейският съвет обаче разшири индивидуалните и политическите санкции, съобщи неговият председател Херман ван Ромпой:
 
При липсата на действия за намаляване на напрежението от страна на Русия Европейският съвет реши да разшири списъка на лицата, които са обект на забрана за пътуване в Европейския съюз и замразяване на банкови сметки и активи. Добавяме в този списък още 12 имена. Освен това отменяме следващата среща на върха Европейски съюз - Русия, а страните - членки ще отменят редовните двустранни срещи на високо ниво, заяви Ван Ромпой и формулира възможността за бъдещи, по-мащабни санкции, насочени вече не към отделни личности, а към руската държава:

Ние ясно заявяваме, че неуспехът кризата да се реши по мирен път, както и всяка стъпка на Русия към дестабилизиране на Украйна, ще имат широко разпростиращи се последици - и с това имаме предвид последици в широка сфера от икономически области.

Европейската комисия и страните - членки ще трябва да излязат с предложения какви да са евентуалните мерки. Освен това Европейската комисия трябва до юни да разработи план за намаляване на енергийната зависимост на общността от Русия.

Заседанието на Европейския съвет продължава и днес, като в началото му предстои церемония по подписване на политическия раздел от споразумението за асоцииране с Украйна. За тази цел в Брюксел е украинският премиер Арсений Яценюк. Европейските лидери очакват, че с подписването на документа ще дадат европейска перспектива на страната, както и стимул за демократични реформи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна