Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция ограничи достъпа до Туитър

| обновено на 21.03.14 в 12:05

Властите в Турция забраниха достъпа до социалната мрежа Туитър. Около 15 млн. абонати са потърпевши от забраната, която беше предприета след полунощ.

Достъпът е блокиран от Дирекцията по комуникации със съдебно решение, според което "в социалната мрежа се разпространявали неудобни и позорни за турското общество материали, поради което се налагало да бъде забранена."

Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле заяви, че е абсолютно неприемливо за Европа ограничаването на правото на хората за свободен достъп до информация, както се прави това в момента в Турция. Интересното е, че турският президент Абдуллах Гюл е един от активните потребители на Туитър и с интерес се очаква каква ще бъде неговата реакция.

Забраняването на Туитър стана, след като турският премиер Реджеп Тайип Ердоган на предизборен митинг вчера заяви, че ще изтрият социалните мрежи. Твърди се, че в Туитър са се появили нови аудио снимки за корупционни сделки на премиера и на хора от неговото обкръжение, което е изключително неудобно за властите в навечерието на местните избори и затова са забранили на социалната мрежа.

Според турския вицепремиер Али Бабаджан решението за Туитър е временно и то може да се реши по пътя на диалога.

Потребителите на социалните мрежи в Турция особено активно се включиха в антиправителствените протести през миналото лято за парка "Гези", откъдето води началото си и нетърпимостта на властите към социалните мрежи. Смята се, че може да последва забрана и на Фейсбук, и на Ю Тюб.

В редица градове на Турция днес се предвижда да се състоят демонстрации в знак на протест срещу решението за забрана на Туитър.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна