Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Рано или късно Киев ще започне преговори с Москва за обезщетение заради прехвърлянето на Крим в състава на Руската федерация, пише Независимая газета. Украйна ще преразгледа цените на газа, тока и водата за Крим, но няма да блокира доставките, уверил Серхий Соболев, лидер на парламентарната група на "Баткившчина". 

Комерсант коментира намерението на Киев да въведе визов режим с Русия, огласено от председателя на украинския съвет за национална сигурност и отбрана. Премиерът Яценюк побърза да се разграничи от идеята - според него визовият режим ще стане наказание не за Русия, а за милионите украинци, заминаващи на гурбет във федерацията, пише изданието.

В Южна и Източна Украйна се готвят протести с искане за референдуми по статута им. Проруски движения настояват или за отцепване на регионите им от Украйна, или за федерализация на страната, разказва РБК дейли. Активисти на протестни движения споделят планове за нови митинги срещу властта на Киев през уикенда в Одеса, Донецк, Луганск и други градове. Не описват конкретни механизми, с които да подтикнат Киев към референдум, но твърдят, че ситуацията в градовете им е нажежена.

Според членове на екстремистката групировка "Десен сектор" наближава нова смяна на властта в Украйна, пише Правда. "Десен сектор" упреква новото ръководство, че Украйна е изгубила Крим без бой, а също има и други претенции към новите управляващи, отбелязва електронният вестник.

Украйна започна да изтегля своите военнослужещи от Крим към вътрешността на страната на фона на опасенията, че Русия планира да нахлуе по-дълбоко на украинска земя, след като членове на проруски милиции завзеха три украински бойни кораба, пише Дейли мейл

САЩ разкриха нов пакет от наказателни санкции срещу Москва заради присвояването на Крим, като се прицелиха в няколко приближени на президента Владимир Путин, включително шефа на неговата канцелария и неговия личен банкер. В същото време Вашингтон предупреди, че ключовите петролен и газов  сектор на Русия могат да бъдат подложени на санкции, ако Москва навлезе по-дълбоко в Украйна, пише Индипендънт.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна