Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС и Украйна подписаха политическия раздел от споразумението за асоцииране

| обновено на 21.03.14 в 12:46
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна вече е с една крачка по-близо до Европейския съюз, след като в Брюксел премиерът на страната Арсений Яценюк и председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой подписаха политическата част от споразумението за асоцииране.

През ноември миналата година отказът на бившия президент Янукович да парафира документа провокира масовите протести. Днес Европа се надява подписването му да помогне за стабилизирането на Украйна.

Украйна иска да бъде част от голямото европейско семейство, и подписването на политическата част от споразумението за асоцииране е първа стъпка в тази посока, заяви премиерът на страната Арсений Яценюк в Брюксел.

Той определи парафирането на документа като исторически акт и го посвети на хората, които се бориха и отдадоха живота си за европейското бъдеще, правата и свободите на украинския народ. Моята страна е изправена пред много предизвикателства – икономически, политически и военни. С подписването на този договор показваме на целия свят, че сме заедно, че Украйна споделя европейските ценности, и че заедно можем да успеем. Знам, че пътят ще е много неравен, но нашата цел е да постигнем всичко, за което се бори украинският народ, подчерта Арсений Яценюк.

Документът е знак за европейска солидарност с Украйна и се разчита да се превърне в стимул за демократичните реформи в страната. Това обаче е първият случай, при който Европейският съюз разделя подписването на такова споразумение на два отделни етапа. Парафираната днес политическа част засяга партньорството на Украйна с Евросъюза и придържането й към неговите демократични принципи и ценности. Икономическата част на документа, включваща зона за свободна търговия, която би дала тласък на икономиката на страната, остава за след изборите през май.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой изрази надежда и тя да бъде подписана колкото е възможно  по-скоро. Очакванията обаче са, че това ще отнеме време - първо, защото Европейският съюз иска тази част от документа да бъде подписана от правителство, чиято легитимност никой не поставя под съмнение, и второ - защото в началото на тази година Херман ван Ромпой, Жозе Барозу и Владимир Путин се разбраха да създадат работни групи, които да анализират възможните ефекти от по-близкото икономическо обвързване на Украйна с Евросъюза и дали то би ощетило руските интереси.

Подписването на споразумение за асоцииране е задължителна предпоставка за бъдещо присъединяване към Европейския съюз, но не дава никакви гаранции за членство в блока.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна