Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите от ЕС искат мерки за намаляване на енергийната зависимост от Русия

Херман ван Ромпой
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако Европейският съюз не вземе мерки сега, след 20 години ще бъде 80 процента зависим от внос на енергоносители. Това предупреди председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой в Брюксел. Срещата на лидерите завърши с решение страните от Евросъюза да предприемат конкретни мерки за намаляване на енергийната си зависимост от Русия. 

Министър-председателят Пламен Орешарски посочи двупосочните газови връзки със съседни страни като възможност за намаляване на нашата енергийна зависимост от Русия, като подчерта, че скоро предстои откриване на интерконекторната връзка с Румъния. На върпрос доколко тя ще понижи зависимостта ни от руски газ, Орешарски отговори, че капацитетът не е много голям. Той посочи и значението, което могат да има връзките с Турция, Гърция и Сърбия. 

Що се отнася до това дали страната ни трябва да инвестира в изграждането на терминал за втечнен газ, според министър-председателя това е доста сериозна инвестиция и е по-добре да се работи върху двупосочната газова връзка с Гърция, за да можем да ползваме нейния терминал. Енергийната ефективност също е фактор. У нас тя не е на нужното ниво и повишаването й ще намали зависимостта от Русия и ще увеличи конкурентоспособността на икономиката ни, смята премиерът.

На въпрос дали при евентуална газова криза следващата зима България ще бъде по-подготвена, отколкото беше през 2009-а, Орешарски отговори, че не разглежда сценарий за нова криза с доставките на газ, но че страната ни би имала и повече време, и повече варианти да реагира. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна