Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Първанов даде показания по секретното дело срещу генерал Кирчо Киров

| обновено на 24.03.14 в 12:43
Снимка: БГНЕС
Георги Първанов даде показания по делото срещу Кирчо Киров, който оглавяваше Националната разузнавателна служба по време на неговия мандат. Киров е подсъдим за злоупотреби в размер на близо 5 милиона лева. Показания днес дадоха и предшествениците на Киров - Бриго Аспарухов и Димо Гяуров, както и бившият вътрешен министър Румен Петков.

Четиримата бяха поискани от Киров и защитата му. Досега те не са били разпитвани и по оценка на бившия разузнавач номер едно, казаното от тях е било полезно и свързано с ключовия за него въпрос как са харчени и отчитани парите за т.нар. "специални операции", докато Киров оглавяваше разузнаването. Именно чрез тях, според прокуратурата, са били отклонени въпросните 5 милиона лева. Киров отрича, а предшествениците му Бриго Аспарухов и Димо Гяуров обясниха, че не знаят как са се харчили парите за разузнаването извън техните мандати, но със сигурност при тях не е имало отклоняване на средства.

Президентът Георги Първанов коментира, че не е запознат със случая в Националната разузнавателна служба по времето, когато Киров беше неин началник, но похвали работата на разузнаването и като пример даде освобождаването на българските медици след либийския СПИН процес.

Никога не съм имал отношение към финансирането на службата, още по малко пък да знаем детайли за конкретни акции. И това беше моят отговор на съда. По времето на генерал Киров службата беше засилена, имаше няколко успешни действия, които аз няма да коментирам, но бих се изкушил да кажа, че разузнавателната служба, както българската дипломация, както обществото ни като цяло, действаха синхронно и в крайна сметка успяха да постигнат най-големият дипломатически успех в началото на 21 век - освобождаването на медицинските ни сестри от Либия.


Похвала към Киров имаше и от екс-вътрешния министър Румен Петков.

Делото продължава и утре.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна