Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗК твърди, че "Софийска вода" злоупотребява с господстващото си положение на пазара

| обновено на 24.03.14 в 17:20
Снимка: Георги Нейков
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) твърди, че "Софийска вода" злоупотребява с господстващо положение на пазара чрез начисляване на лихви за служебно начислявани задължения.

Според твърденията на КЗК доставчикът начислява лихви за закъснение на плащането и върху фактурираните прогнозни количества вода, а не само върху стойността на реално потребеното, което се изчислява веднъж на три месеца, след действителен отчет на водомерите.

Определението на регулатора не подлежи на обжалване.

"Софийска вода” стриктно спазва изискванията на Наредбата за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на ВиК услуги. Това се казва в съобщение на компанията по повод определението на Комисията за защита. В него се посочва, че общите условия на "Софийска вода" са изготвени в съответствие с посочения нормативен акт и са одобрени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.  След получаването на определението на Комисията за защита на конкуренцията, "Софийска вода" в 30-дневен срок ще се запознае с изложените в него мотиви и ще предприеме последващи процедурни действия, съгласно предвиденото в закона.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна