Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнени фламенко ритми разтърсват НДК във вторник

Снимка: архив, БГНЕС
Най-грандиозната танцова формация на Иберия – Националният балет на Испания – се завръща за втори път на българска сцена. Зала 1 на НДК ще бъде разтърсена във вторник от огнените танци на артистите, които са сред най-добрите фламенко танцьори в света.

Те ще представят две от най-прекрасните творби от репертоара на трупата – „Грито“ и „Севилска сюита“. Петдесетте звездни танцьори ще танцуват под акомпанимента на жива музика.

Вече 35 години Националният балет на Испания популяризира фламенкото – танц, който е под закрилата на ЮНЕСКО, и е обявен за ценност на човечеството.

Организаторите разкриват, че заедно с трупата от Мадрид пристига голям ТИР, натоварен със сценично оборудване и костюми. Цялата сцена на зала 1 на НДК ще бъде покрита със специален дървен под, за да може звукът от токовете на обувките на танцьорите да се чува ясно и да задава ритъма на фламенкото. Трупата носи със себе си всичко необходимо за подготовка на пищните костюми за сцената – перални, сушилни, гладачници, шевни машини. Десет души от техническия персонал ще се грижат за тоалетите и прическите на танцьорките.

След шоуто си в България артистите ще отпътуват за Белград, където ще се представят за първи път пред сръбска публика.

Пищни костюми, прекрасна музика, страстни танци под звуците на десетки кастанети в ръцете на танцьорите – една приказна история, разказана без думи, живот, изживян чрез великолепни танци. Това очаква зрителите на Националния балет на Испания на 25 март в зала 1 на НДК. Спектаклите са организирани със съдействието на посолството на Кралство Испания. Основен медиен партньор на събитието е Българското национално радио.

Чуйте още от Яна Спиридонова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна