Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екозащитници: Посочена сума за инвестиция в Карадере се разминава с тази, с която разполага инвеститорът

Снимка: www.wikimapia.org

Екозащитници обявиха, че има сериозно разминаване между сумата, посочена като инвестиция в Карадере и сумата, с която разполага фирмата-инвеститор. Според тях остава неизяснено откъде ще дойдат липсващите пари. Инвеститорите са написали във финансовия си отчет, че общите разходи за изпълнение на проекта са 287 милиона лева, но Атанас Чобанов, разследващ журналист от сайта "Биволъ", подозира, че има разминаване във финансирането:

Точната сума, с която разполагат тези инвеститори, е 54 милиона евро. Откъде ще дойде тази разлика от около 230 милиона евро?

Проектът засяга защитени територии, допълни Андрей Ралев от Сдружение за дивата природа "Балкани":

Част от тези имоти са придобити със заменки, включително на цена под два лева на квадратен метър.

Според социологическо проучване от "Галъп интернешънъл" 66% заявяват, че не са съгласни да се строят нови хотели. Борислав Сандов, съпредседател на партия "Зелените":

На въпроса "Колкото и да е важен туризмът, опазването на природата е по-важно" - съгласни са 89%, само три процента са несъгласни.

Председателят на Асоциацията за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов посочи, че по-малко от 25% е заетостта на легловата база в морските ни курорти, което показва много слаб интерес.

Подробности чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна