Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благовещение е празник на всички християни

Снимка: wikipedia.org

Благовещение е един от големите пролетни празници, част от Великдeнския празничен цикъл, и винаги се празнува на 25-и март. Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос. В народните представи този ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане на природата.

След Благовещение всеки гледа да излиза от къщи сит и с пари в джоба, та ако го закука кукувицата, да бъде през цялата година сит и с пари. 

На този ден се сеят зеленчуци и присаждат плодните дръвчета, за да са "благи", "плашат" овошките, които не дават плод, бележат агнета и ярета, защото се вярва, че по-малко ще ги боли. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед. Пробиват ушите на момиченцата, за да им сложат обици. Вярва се, че на Благовещение и най-силната отрова губи своята сила.

На обредната трапеза трябва да присъстват риба (печена или варена), шарена пита, лучник. Именници на този ден са Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Евангелина, Bангел.

Благовещение e празник за всички християни, независимо от традицията и църквата, към която принадлежат.

Негово светейшество патриарх Неофит ще оглави светата литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Началото на богослужението е в 9.30 ч. Празнични литургии ще бъдат отслужени във всички православни храмове в страната. 

По случай Благовещение, в Художествената галерия в Габрово ще бъде показана изложба от икони на Тревненската иконописна школа. По традиция в Етнографския комплекс "Етъра" ще пресъздадат типичното за народния празник обредно гонене на змиите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна