Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. Петър Кендеров: Без експертно равнище не може да има национална идентичност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Само през миналата година български ученици са извоювали над 60 медала и почетни грамоти на престижни международни състезания по математика и природни науки. Това отбеляза президентът Росен Плевнелиев в словото си при връчването на награди на отличени учители и ръководители на олимпийски отбори в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

В изказването си държавният глава направи паралел между актуалните политически събития в света и тенденцията за изграждане на икономика на знанието в една демократична държава през 21-ви век.

Няма по-голяма опасност от тази политици да дрънкат оръжия и създават изкуствено напрежение, за да ни върнат обратно 100 години назад във време на братоубийствени войни и жертви. Цивилизованият свят обаче има друга кауза. Тя не е местене на граници, политики и мислене от 19-и век, а човешката свобода и достойнство, защитени от демократичната държава, каза Плевнелиев.

Академик Петър Кендеров, който е сред основателите на първата международна олимпиада по информатика за ученици, заяви в словото си, че експертният потенциал, който се създава чрез обучението на младите таланти, трябва да бъде използван в бъдеще за поддържане на суверенитета на държавата.

Защото без експертно равнище не може да има суверенитет. Без експертно равнище не може да има и национална идентичност. А без национална идентичност не може да има и държавност, каза академик Петър Кендеров.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна