Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България няма да наложи вето върху евентуални икономически санкции на ЕС спрямо Русия

| обновено на 25.03.14 в 15:17
Снимка: БТА

България няма да наложи вето върху евентуални икономически санкции, наложени от Европейския съюз (ЕС) на Русия, заяви премиерът Пламен Орешарски. Изявлението дойде след среща на премиера и министри от правителството с Българско-руската търговско-промишлена палата. Тя се проведе в парк-хотел "Москва", зала "Европа".

С обяснението, че ветото не е инструмент в диалога между европейските лидери премиерът Орешарски обясни, че България няма да наложи такова, ако бъде взето решение за икономически санкции спрямо Русия.

Теоретично може, но аз се опитвам да ви обясня, че Европейският съвет работи на консенсусен принцип и се дискутират различни въпроси, така че всички страни членки в някаква степен да са удовлетворени от крайните решения. Опитът от последните няколко съвета показва, че въпреки предварителни различия крайните решения и заключенията бяха подкрепени от всички. Ако искате с една дума, това означава "не", каза Орешарски.

На срещата с бизнеса са чути опасения, че е вероятен отливът на руски туристи, но това е трудно прогнозируемо, смята премиерът. 

Много се надяваме те да дойдат. Нашите хотели да бъдат пълни и да не претърпят никакви загуби по всичките ни туристически обекти. На този етап не можем да говорим за загуби. По-скоро за вълнение дали всичко ще бъде нормално, обясни Орешарски.

Председателят на руската Дума Сергей Наришкин обаче едва ли ще може да дойде в България на планирано посещение през май.

Щом е в забранителния списък, защото задавате въпроса, каза Орешарски.

"Южен поток" не е замразен, стана ясно след срещата с бизнеса. 

"Южен поток" се работи технически. Това беше една от темите и подчертах, че такъв голям проект изисква много преговори, ако искаме накрая да сме доволни от параметрите, обясни премиерът.

И малък плюс от ситуацията видя Орешарски, но изрази опасенията си. 

Чувам, че големи круизни кораби отивали в Бургас. Парадокс, но това пък е някакъв плюс. Във всички случаи обаче и да е плюс, това е изключение. По-скоро се страхувам от негативни развития и от затормозяване на икономическите взаимоотношения, но пак ви казвам на този етап всичко е предварително, каза Пламен Орешарски.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна