Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бежанците от Харманли протестираха при визитата на Сесилия Малмстрьом

Снимка: Дора Атанасова

Бежанците от Харманли използваха посещението на еврокомисаря Сесилия Малстрьом, за да протестират. Те блокираха изхода на лагера и поставиха своите искания пред Малстрьом и вътрешния министър Цветлин Йовчев. В лагера пребивават над 1 300 души, които настояват за бърза процедура и възможност да отпътуват в други европейски държави. За интегрирането на бежанците ще бъдат отпуснати от Европейския съюз 15 милиона евро, като досега са усвоени половината от тези средства. 

Бежанците от Харманли поискаха от Сесилия Малмстрьом ускорена процедура за статут и възможност веднага да отпътуват за други държави.

За съжаление, обаче, съгласно европейското законодателство, това не е възможно, тъй като България е първата страна на прием на исканията за статут. Европейският съюз вече е предоставил 15 милиона евро за подкрепа на дейностите, свързани с бежанците. Могат да се предоставят още финансови средства, но след като бъде изготвена структура и бъде разработена стратегията за интеграция, обясни еврокомисарят.

Сесилия Малмстрьом се запозна с искането на жителите на Харманли този център да стане от затворен тип. Изискванията на Европейския съюз налагат хората, които търсят закрила, да не бъдат ограничавани в свободата си на придвижване, подчерта Малмстрьом.

По принцип този вид приемни центрове за търсещи убежище задължително трябва да бъдат от отворен тип. Разбира се, при заплаха за сигурността, те могат да бъдат затваряни, но не могат да се държат децата под ключ, каза Малмстрьом.

Еврокомисарят даде добра оценка на работата в Центъра по интеграцията на бежанците, както и на подобрените битови условия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна