Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Кадиев предлага промени в Закона за офшорките заради Карадере

Снимка: БГНЕС
Депутатът от „Коалиция за България“ Георги Кадиев ще предложи промени в закона за офшорките. В интервю за електронното издание "Медиапул" той заявява: Аз съм абсолютно против застрояването на Карадере. Ходил съм там, наистина е едно от малкото чисти и хубави места, останали на нашето Черноморие. Ще ми се едно нещо да го запазим диво. Аргументи в обратна посока, колкото искате – това, че никой не се грижи за Карадере, че е хубаво да има инвестиции у нас и т.н. - всички са верни. Но аз чисто вътрешно, дълбоко в себе си, все пак заставам на страната на това, че там не трябва да се строи поради факта, че Черноморието е презастроено. Ще ми се да има едни 5 километра, които не са презастроени.


Според Кадиев случаят "Карадере" показва ясно, че Законът за офшорните зони не работи: Той е нов закон, действа от края на миналата година. Няма такъв аналог в ЕС и поради тази причина вероятността в него да има пропуски е очевидна. Самият аз между първо и второ четене на законопроекта добавих пет-шест вида компании, които също трябва да обявяват собствениците си. Очевидно сме пропуснали няколко. Сега във връзка с този пропуск смятам да предложа промени в Закона за офшорките, с които задължително да се разкрива собствеността на всички инвеститори клас А и Б. Ако имаше такъв текст в закона, сега нямаше да се питаме кои са истинските лица зад проекта Карадере.

Депутатът ще предложи още да се разкрият собствениците на всички компании, които са публични и се търгуват на българската или чужди фондови борси.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна