Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗК: "Булгаргаз" е злоупотребявал с господстващото си положение

Снимка: bulgargaz.bg

Държавната газова компания "Булгаргаз" е злоупотребявала с господстващото си положение, обяви Комисията за защита на конкуренцията. От регулаторния орган смятат, че дружеството е нарушило интересите на потребителите, тъй като е налагало нелоялни търговски условия по договорите за обществена доставка на газ в периода август 2010-а - декември 2012-а година.

Според комисията в посочения период дружеството е принуждавало клиентите си да продължават срока на сключените договори без възможност за преговори и обсъждане на клаузите в тях. Освен това едностранно е поставял условия, без които договорите не е могло да бъдат продължени.

"Булгаргаз" е задължавал клиентите си да заявяват и количества природен газ за следващата година отново по едностранно наложени указания.

Според регулатора поведението на дружеството има експлоатативен характер, тъй като клиентите му нямат алтернативен обществен доставчик и са принудени да продължават да се снабдяват с природен газ от него.

Определението на комисията не подлежи на обжалване, като компанията има едномесечен срок да предяви своите писмени възражения и да поиска изслушване от комисарите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна