Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите въведоха таван по лихвите на потребителските кредити от 50 процента

| обновено на 28.03.14 в 12:23
Снимка: БГНЕС

Депутатите въведоха таван от 50% на годишните разходи за лихви и такси по потребителските заеми. С окончателните промени се разшири обхватът на Закона за потребителския кредит и за кредити под 400 лева.

Вносителите мотивираха поправката за сключването на заемите до 400 лева със зачестилите случаи да се отпускат така наречените бързи кредити до 399 лева при неизгодни и често неясни условия за получателите на кредита. Регулирането на кредитите под 400 лева ще предостави еднаква защита на всички потребители, независимо от стойността на отпускания кредит, подчертаха вносителите. Дебати предизвика предложението на депутатите от левицата Георги Анастасов и Борис Цветков за въвеждане на таван на лихвите на потребителските заеми от 50 процента. Анастасов убеди голяма част от депутатите с аргумента:

Този параграф касае хора, които са ощетени и ограбени от мутренски, небанкови институции, тези, които слагат по 1200 процента лихва, заедно с таксите и другите чудесии. Хора взимат по 1000 лева от зор, защото са опрени до стената. Всеки ден те са заплашени да останат на улицата, губят жилищата си. По-интелигентните хващат Терминал 2.

Вносителите не успяха да убедят депутатите, че с това решение ставаме единствената страна в ЕС, която слага таван на годишния процент на разходите по кредита, и че регламентирането на бързите кредити ще бъде обект на отделен закон. Румен Гечев от БСП:

Пазарът е достатъчно дисциплиниращ. Няма как лихвите в една банка да са пет пъти по-големи от други или десет пъти, защото това ще бъде сигурна индикация, че тази банка лъже.

Колегата му Георги Кадиев опонира:

Това няма да засегне банковия сектор. И аз лично не разбирам защо банките противоречат на това нещо. В голямата си част, дори и когато банките имат собствени компании, които раздават бързи кредити, те се движат в порядъка 28-30 процента.

Предложението за таван на лихвите по потребителските заеми подкрепиха депутатите от "Атака" и ГЕРБ. Окончателно отпаднаха таксите за усвояване и управление на кредита, но остана таксата за одобряване на кредита, въпреки настояването на опозицията и тази такса да отпадне. Председателят на бюджетната комисия и един от вносителите Йордан Цонев от ДПС обясни:

В много от случаите потенциалният кредитополучател също знае, че не отговаря на условията, но обикаля от банка на банка и вкарва банките в разходи. По тази причина се съгласихме, че този разход, който не е голям, проверихме - тези такси не са сериозни, трябва да е ясно, че който отива да кандидатства за кредит, трябва да знае, че ако не отговаря на условията, предизвиква разходи в съответните институции и ще ги заплати.

С промените в Закона за потребителския кредит се регламентира и премахването на таксата за предсрочно погасяване на заема. Тя ще се заплаща само ако предсрочното погасяване се прави през първата година от кредита и тя ще бъде в размер до един процент.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна