Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Федералния съд в Чикаго продължава изслушването на задържаните за кредитни измами българи

Във Федералния съд в Чикаго продължава изслушването на задържаните във вторник участници в международната схема за източване на кредитни карти и пари. В сряда двама от българите бяха пуснати под гаранция. Вчера обаче това не се случи. Съдът отдели повече от по половин час, за да чуе аргументите на Теменушка Колева и Емил Господинов. Към  37-годишната Колева, за която бе съобщено първоначално, че е съпруга на основното действащо лице в схемата - Георги Мартов-Мицубишито, а сега се казва, че е негова приятелка, има повдигнати две обвинения - за измама чрез парични преводи и за възпрепятстване на правосъдието. Според разследването тя е изтрила файлове и е заличила доказателства от компютъра на приятеля си. Освен това е скрила от съда, че има банкова сметка с около 25 хил. долара. Това буди съмнение, че тя може би има намерение да се укрие, ако бъде пусната под гаранция и съдът отказа освобождаването й.

Не получи разрешение да напусне ареста и 44-годишният Емил Господинов, собственик на българския център "Родина" в Чикагското предградие "Норидж". Към него има повдигнати четири обвинения - едно за пране на пари и три са за измами за парични преводи.

Федералният съд отказа Теменушка Колева и Емил Господинов да бъдат пуснати под гаранция и поради факта, че са с двойно гражданство, което според властите им позволява лесно да избягат в България или в друга държава. Прокуратурата настоява и останалите участници да останат в ареста, докато делото не приключи, но днес изслушването продължава. Според закона задържаните в Чикаго българи са само обвиняеми и остават невинни до доказване на тяхната вина или на обвиненията срещу тях.

Междувременно обаче, според неофициална информация, ФБР продължава да издирва още нашенци, най-вероятно участници в същата схема. В българските кафенета и ресторанти в Чикаго агенти на Бюрото в последните дни са разпитвали персонала на заведенията и клиентите за още трима души, двама от които са били с български имена.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна