Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК: 10-и май е срокът за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес

Хората, които искат да гласуват на евроизборите на 25-и май по настоящ адрес, ако той е в различно населено място от постоянния, трябва да го заявят писмено до 10-и май пред кмета на общината. Това реши Централната избирателна комисия.

Заявлението за гласуване по настоящ адрес е необходимо, тъй като по закон избирателните списъци се съставят по постоянен адрес.

Учениците и студентите редовно обучение могат да гласуват в населеното място, в което учат. За тях не е нужно предварително заявление. В деня на вота те ще покажат пред комисията заверена студентска или ученическа книжка.

Според Изборния кодекс българите с право на глас на евровота са тези, които са живели най малко три месеца в България или друга страна - членка на Европейския съюз. Хората с настоящ адрес извън страната се включват по принцип в "забранителен списък", който ще е публикуван най късно до 14-и май. За изключване от списъка се подава заявление до кмета или на интернет страницата на Общината.

ЦИК ще регистрира партии и коалиции от партии за участие в изборите до 9-и април. До 14-и април трябва да се регистрират инициативните комитети, които искат да издигнат независим кандидат за евродепутат. До 22-ри април ще са ясни окончателните кандидатски листи.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени