Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станишев: Истинската социология са резултатите от изборите

| обновено на 29.03.14 в 17:11
Снимка: Кремена Данева

От паметника „Альоша“ в Пловдив лидерът на БСП Сергей Станишев обяви инициатива на партията за почистване и възстановяване на паметниците, посветени на българското войнство и победата над фашизма. След като провери състоянието на паметника, който по думите му също е бил обект на посегателства, Станишев подчерта, че разчита на структурите на партията по места да определят паметниците, които ще станат част от инициативата. Той заяви, че акцията е посветена на 6 май - Денят на войнската доблест и 9 май - Денят на победата над фашизма и допълни:

Преди един месец Националният съвет на БСП прие една политическа декларация в позиция срещу омразата, срещу разделението на политическа, етническа, религиозна основа и срещу, в това число, оскверняването на паметници, на което ставаме периодично свидетели, особено на тези, посветени на антифашисти, на съветската армия. Затова исках днес това е инициатива на пловдивските социалисти, да я отправя тази инициатива към всички активисти на БСП, към цялата ни партия и съм убеден, че членове и симпатизанти на БСП ще се включат активно в нея в цялата страна. Има такива паметници навсякъде. Аз мога да кажа например в София - ние трябва да почистим паметника на съветската армия, защото знаете, че всякакви псевдохудожници се упражняваха върху него и по този начин нанасят удар и обида на много хора.

БСП ще изисква от общините и държавата да следят да опазването на паметниците, тъй като те са част от българската история и нашата памет, добави Сергей Станишев.

На среща с актива на БСП от Пловдив и областта Станишев заяви, че ще направи всичко възможно като лидер на БСП и водач на листата за европейските избори партията да постигне максимален резултат. Той подчерта, че структурите по места са готови за силна и открита кампания. По думите му отговорността на БСП е да не допусне надделяването на реваншистки сили на предстоящите европейски избори, за да могат правителството и парламентът да довършат започнатото. Според него симпатизантите и избирателите на партията оценяват високо законите от т. нар. "антимонополен пакет", свързани с кредитните институции, със защитата на конкуренцията и със статута на търговските вериги.

Станишев каза, че предстоящото теглене на заем в размер на 3 млрд. лв. е за рефинансиране на стар дълг, който трябва да се върне и нищо няма да се промени от гледна точка на задлъжнялостта на България. Лидерът на социалистите отказа да коментира последните социологически проучвания с думите: Истинската социология са резултатите от изборите. Нека ги видим. Той заяви също, че е готов да разговаря с всеки един политически лидер сериозно и открито по проблемите на страната:

Не чрез някакви закачки или че да са срещи по кафенета, а институционални, защото България след четири години безвремие, разрушаване на институции, репресии, рекет върху бизнеса и социален геноцид, има нужда от много сериозен разговор за политиката. Ние сме готови да водим такъв разговор с всеки в парламента, извън парламента, открито и публично, с ясен дневен ред. Кампанията, която ние ще водим, ще бъде политическа кампания с много ясна алтернатива за бъдещето на Европа и за това какво България може да постигне.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна