Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия изпраща шест изтребителя в Прибалтийските страни

Авторитетното германско списание "Шпигел" информира, че федералното правителство е решило да изпрати шест германски изтребителя в Прибалтийските държави за засилване на контрола на въздушното пространство над тях. Така броят на самолетите на НАТО, които патрулират над Литва, Латвия и Естония, ще бъде удвоен.

На срещата на външните министри на страните членки на НАТО идната седмица ще бъдат обсъдени мерки за засилване на военното присъствие на НАТО по границите с Русия. Освен бойните самолети Германия ще изпрати и една военна фрегата за участие във военноморски маневри в източната част на Балтийско море.

Патрулните мисии във въздушното пространство на Прибалтика са в унисон с обявената от министъра на отбраната Урсула фон дер Лайен необходимост от увеличаване на военното присъствие на НАТО в Източна Европа след анексията на полуостров Крим от Русия.

Според "Шпигел" Германия ще настоява пред партньорите си от НАТО за започване на стратегически дебати в рамките на Алианса за последиците за НАТО, произтичащи от новия конфликт с Русия. 

Може да се окаже, че сме изправени пред сериозен поврат в евроатлантическата архитектура на сигурност, заявява германският посланик в НАТО Мартин Ердман.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени