Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лекарите готови на протест заради недофинансиране на болничната помощ

| обновено на 31.03.14 в 17:26
Между 200 и 300 милиона лева дефицит се очертава в болничната система до края на годината. Това съобщи председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов. Ако проблемът не бъде решен до месец май, българските лекари обмислят общонационален протест:  На 15-ти май има общоевропейски протест на лекарите в Европа, организиран от европейските организации. Той ще се състои в цяла Европа, но в България ще стане, ако дотогава не е решен проблема, защото има риск, който лекарите не можем да си позволим. Държавата може и да може без здравеопазване, но ние не можем на 1-ви юли да спрем работа, защото държавата е решила, че точно това няма да го плаща.

На срещата с Българския лекарски съюз, организирана по настояване на Стопанската камара, стана ясно още, че 9 милиарда лева годишно се наливат в системата на здравеопазването и се разходват нецелесъобразно и без реален ефект. 48 на сто от средствата за здравеопазването са само в София и Пловдив. 1/4 от средствата на здравната помощ са усвоени от 9 болници, посочи като причина за проблема председателят на БСК Божидар Данев. Освен това 1 милиард и 200 милиона лева годишно се разходват за инвалидни пенсии, а болничните листове през миналата година са достигнали 13 милиона.

И работодатели, и медици настояват държавата да поеме лечението на здравно неосигурените. Те искат още да не се плаща на личните лекари за брой пациенти, а за реално извършена дейност, както и да се приеме пътна карта за здраве.

Когато се приема бюджетът на страната, да се каже с колко ще се подобри детската смъртност, с колко ще се намалят заболяванията на сърдечно-съдовата система, с колко ще бъде увеличена продължителността на живота. Ето ви индикатори, които обществото може да следи. Като се разходват парите, какво ще се постигне, посочи като предложение за подобряване на финансирането в здравеопазването Божидар Данев.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.