Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Говорителят на НАТО пред БНР: Отношенията между Алианса и Русия не могат да продължат както досега

Отношенията между НАТО и Русия няма да могат да продължат както досега, заяви за БНР говорителката на НАТО Оана Лунджеску. Следващите стъпки от страна на Алианса ще се обсъждат на започващата утре в Брюксел среща на външните министри. Темата дали и как може да продължи партньорството между пакта и Руската федерация ще е една от основните на тази министерска среща. По този повод Оана Лунджеску заяви: Отношенията между НАТО и Русия вече не могат да продължат както досега – защото руската агресия срещу Украйна е незаконна и нелегитимна – тя подкопава принципите, на които се основава партньорството ни.

НАТО вече спря работата по замислената като първа съвместна операция с Русия – по ескортиране на американски военен кораб за унищожаване на сирийските химически оръжия. Преустановени бяха контактите на работно ниво с руски военни и цивилни представители, но дипломатическите канали на ниво посланици останаха отворени, припомни говорителката на Алианса.

Сега външните министри трябва ще обсъдят какви да са следващите ни стъпки, като се има предвид, че въпреки многократните призиви на международната общност да намали напрежението, Русия не си взема бележка и продължава да струпва войски по границата с Украйна, добави Луджеску.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!