Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БХК: Реформата в сектор "Сигурност" е сред най-проблемните области

| обновено на 01.04.14 в 16:15

Реформата в сектор "Сигурност" е една от четирите най-проблемни сфери, посочени в годишния доклад за правата на човека на Българския хелзинкски комитет (БХК). Другите три области са третирането на бежанците и имигрантите, свободата на изразяване и правата на децата.

От БХК наблюдават, както и в минали години, сериозни проблеми с правото на религиозна свобода на мюсюлманите, положението в затворите, независимостта на съдебната власт, дискриминацията спрямо етнически и сексуални малцинства, жените, хората с увреждания. 

Според Красимир Кънев - председател на БХК, през 2013-а година е имало отслабване на публичния контрол върху органите за сигурността със засилване на правомощията на ДАНС. Според Кънев тази служба изпълнява функциите на тайна полиция.  По думите му, сериозно нарушение е издигането на кандидатурата на Делян Пеевски за председател на агенцията.

Яна Бюрер Тавание припомни за стотното място на страната ни по свобода на словото:

България продължава да е страната с най-несвободни медии в ЕС. Според проучване на Асоциацията на европейските журналисти в България половината от българските работещи медии са били притискани заради съдържанието на своите публикации и предавания. Две трети от анкетираните са ставали свидетели на оказване на натиск. 

В годишния доклад се отбелязва, че поне три са случаите, при които хора са загубили живота си при свръхупотреба на сила.

Освен това затворниците разполагат с под 1 кв/м площ за живеене, а би трябвало да е поне 4 кв/м. За пример се дава Бургаския затвор, където капацитетът на сградата е 371 места, а в различни периоди на 2013-а година са били настанявани от 950 до 1000 лишени от свобода. В 80% от килиите на арестите няма санитарни възли.

Антоанета Минкова от своя страна каза, че системата от поправителни училища е изчерпала възможностите си:

Защото те настаняват принудително и те наказват с лишаване от свобода три години заради това, че си откраднал шпеков салам или айрян, баклава. Това са случаи на деца, които в момента се намират в тези училища.

От БХК съобщиха също, че 7144 са регистрираните молби за закрила през миналата година, от които 63% на бежанци от Сирия. Бежанската администрация в България е настанявала от 8 до 15 души в стаи с капацитет от 2 до 4 човека. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна