Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на Еврогрупата обеща, че Гърция ще получи следващия транш от финансовата помощ през април

Шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че Гърция ще получи през април следващия транш от финансовата помощ и по този начин ще успее да посрещне предстоящите плащания по гръцките дългови облигации.

По-рано днес и "Файнешъл таймс" цитира свои източници, според които вече е постигнато споразумение за размразяване на поредния транш от финансовата помощ за Гърция в размер на 8,3 млрд. евро, който беше забавен с цели шест месеца (от септември 2013-а година насам) поради проточилите се във времето прегледи на спасителна финансова и икономическа програма за Атина от страна на мисията на "Тройката" (инспекторите от ЕК, ЕЦБ и МВФ). Според финансовото издание, първото плащане ще бъде в размер на 6,3 млрд. евро и ще бъде факт през настоящия месец (през април). Отпускането на помощта за Гърция стана възможно, след като през уикенда парламента на страната успя да одобри пакет от закони за реформи, за които настояваха международните кредитори.

Дейселблум заяви, че Гърция е напълно финансирана за следващите 12 месеца и властите в Атина няма да се наложи да поискат от еврозоната трета спасителна финансова програма. Все пак той изрази известна предпазливост и посочи, че е прекалено рано да се каже, дали страната ще успее да изпълни доста амбициозната програма, договорена с мисията на Тройката.

Шефът на Еврогрупата посочи, че Гърция е амбицирана да не поиска допълнителни средства над спасителната финансова програма за общо около 240 млрд. евро, въпреки че все още не е напълно ясно дали в крайна сметка това няма да стане факт. Намеци за евентуална трета спасителна програма за Атина бяха направени от финансовия министър на Германия Шойбле в края на 2013-а година, като през февруари немските медии информираха за документ на финансовото министерство, според който е възможна допълнителна помощ за Гърция в размер между 10 млрд. и 20 млрд. евро.

Дейселблум също така отбеляза, че финансовите министри от еврозоната ще дискутират през май успешното приключване на спасителна програма за Португалия.

Икономическото възстановяване на Португалия се засилва като има прогрес и при стабилизацията на португалския банков сектор. Ние ще обсъдим изходната стратегия от спасителна финансова програма на страната през месец май, заяви шефът на Еврогрупата пред журналисти на път за днешната среща на Еврогрупата в Брюксел.

Междувременно шефът на ЕЦБ Марио Драги отбеляза, че вижда забележителен напредък от страна на Гърция. Според него Гърция започва да "бере" първите плодове от програмата за фискални, икономически и структурни реформи. Той обаче препоръча на гръцките власти да продължат да се придържат към програмата за фискална регулация.

"Супер Марио" отново повтори "мантрата", че той няма да коментира паричната и лихвена политика преди заседанието на ЕЦБ в четвъртък.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени