Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтича срокът на депутатите за предложения за главен съдебен инспектор

Снимка: БНР
До края на работния ден могат да бъдат внасяни предложения за главен съдебен инспектор. Часове преди изтичане на крайния срок, секцията "кандидати" на страницата на Народното събрание все още е празна.

Номинации за ключовия съдебен пост могат да внасят народни представители или парламентарна група.

Липсата на официални кандидатури до последния момент е трайна практика за този, а и за предишния парламент.

Това е четвърти опит в рамките на два парламента да бъде излъчен наследник на Ана Караиванова, която е с изтекъл мандат от повече от година и с депозирана оставка от месеци. Процедурите пропадаха по различни причини, но според юристи основната е изискването за подкрепа от поне 160 разноцветни депутатски гласа.

За първи път в процедурата се включиха и професионалните магистратски организации. След вътрешносъсловна дискусия и публично изслушване Съюзът на съдиите предложи на вниманието на депутатите две имена - на наказателния съдия Вера Чочкова и на административния съдия Теодора Точкова. Докато двете отговаряха на въпроси на медии, магистрати и неправителствени организации от Асоциацията на прокурорите номинираха шефа на прокурорския инспекторат Атанас Гебрев.

Имената от 10 дни са на вниманието на имащите право да ги превърнат в кандидатури. Засега намеренията на народните избраници не са публично известни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна