Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ричард Ран: В България има прекалено много корупция

Ричард Ран
Снимка: БГНЕС
В интервю за агенция БГНЕС Ричард Ран - един от авторите на плана за България "Ран -Ът", заявява, че по предложения преди 24 години план имаме успех в реформите в земеделието и с въведената единна данъчна ставка върху доходите.

Когато пристигнахме, икономиката на България беше в колапс, тя не функционираше. Така че ние се опитвахме да разработим мерки, чрез които да я съживим. Да я приведем в движение, защото старите държавни компании не функционираха, държавата нямаше чужда валута. Така че ние натискахме да се осигури свободна търговия, да се намалят регулациите, да се създаде възможност за частен бизнес, както и да се освободи пазарът. Българската икономика не се придвижи така, както бе при балтийските държави, Естония, например, но пък се справихте добре в сравнение с други държави. И, примерно, процентите на растеж в България са доста по-високи, отколкото другаде. Всяка една обективна мярка, всеки един измерител, който можем да споменем, е на много по-добро ниво, отколкото в миналите години. Българите са свободни да пътуват. Когато, примерно, за първи път дойдох в България, хората се страхуваха да говорят свободно, журналисти изобщо не смееха да вземат интервю
, казва Ричард Ран.

Според него в страната има прекалено много корупция:

Това е един от проблемите, с който не успяхте да се справите. Когато имаш държавен монопол, нямаш никаква свобода - държавата ви казваше какво да потребявате. Сега българите имат свободата да си купят всяко едно нещо, което друг човек по света иска да си купи и да правите бизнес. Прекалено много корупция и бюрокрация имате все още, но все пак имате свободата да предприемате бизнес стъпки.


Във връзка с препоръките му към европейските държави да добиват шистов газ, за да избегнат зависимостта си от Русия, той отговаря, че България може да стане изцяло енергийно независима, защото разполага с необходимите ресурси.

Ричард Ран отрича да е нарочно съвпадението на гостуването му в София с визитата на помощник-държавния секретар на Съединените щати Виктория Нюланд.

Ричард Ран и колегите му Роналд Ът и Марк Блумфийлд гостуваха в България по покана на Института за пазарна икономика. На 31-ви март вечерта при неголям интерес в една от залите на хотел "Шератон", преди дискусията с тяхно участие, беше прожектиран документалният филм "Преходът, който не стана така, както бе замислен".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна