Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Найденов: Анкетна комисия за оградата по границата не е нужна

Мнозинството склони предложението на ГЕРБ да влезе в дневния ред на парламента

Снимка: БГНЕС

Парламентът обсъжда искането на партия ГЕРБ за временна комисия, която да разследва изразходването на бюджетни средства за 30-километрова ограда на границата с Турция.

Министърът на отбраната Ангел Найденов коментира преди минути, че анкетната комисия не е нужна, защото изпълнението на проекта е контролирано от всички обществени институции. Според ГЕРБ обаче изпълнението на проекта е забавено и оскъпено от 5 на 9 милиона лева.

И няма да има анкетна комисия. И да кажете защо искате да откраднете пари на българския данъкоплатец, попита Цветан Цветанов.

Партия "Атака" не подкрепи създаването на комисията. Венцислав Лаков заяви, че така ще се забави строителството на важното гранично съоръжение: Ясно е, че има някои допуснати нарушения, за които има съответно наказани виновни. Проблем няма. Няма и защо парламентът да се занимава с тези въпроси.

И от БСП заявиха, че не парламентът трябва да се занимава с темата и с това как се изпълнява проекта. Защото имайте предвид, че още една бежанска вълна когато ни залее, тези пет милиона, за които спорим тук цяла сутрин, ще ни се сторят като пролетна ваканция, коментира Страхил Ангелов.

Председателят на парламентарната комисия по отбрана Янко Янков от ДПС подчерта, че е направена сериозна проверка за изпълнението на проекта за граничното съоръжение: Поръчката е одобрена с решение на Агенцията за обществените поръчки, който иска да краде - по този начин ли ще постъпи.

Предложението на ГЕРБ за създаване на комисия, която да проучи защо се е оскъпил проектът за съоръжението беше нееднократно поставяно пред парламента, но досега мнозинството не допускаше дебати по темата. Днес въпросът за първи път влезе като точка в дневния ред. Дебатите в пленарната зала продължават.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени