Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗ проверява пациентски организации

видин болница коридор прегледи пациенти
Снимка: РАДИО ВИДИН

Министерството на здравеопазването проверява четири пациентски организации, съобщи д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация. Според Български пациентски форум, проверките целят отнемане на националната им представителност.

На всеки три години организациите трябва да представят доказателства, че продължават да отговарят на критериите за представителност, което изисква те да има структури във всички области в страната. Иван Димитров, председател на федерация Български пациентски форум заяви, че това е вид натиск заради честите протести.
 Точно това е целта на цялото занятие в момента - да се отнеме националното представителство на федерация Български пациентски форум, да бъда изваден аз като представител на пациентската общност от НЗОК, защото ние сме една от организациите, които казваме и когато министерството греши, особено след последното искане на оставката на министър Таня Андреева по отношение на лъжите, които изрече спрямо трансплантираните пациенти за това, че не си доплащат, обясни Димитров.
При установяване на нарушения министърът може да отнеме представителността на организациите, тъй като те нямат държавно финансиране. МЗ може да ги уличи в липса на структури.
  Тоест, искат да имаме офиси в страната, за които ние сме казали, че пациентската общност не може да си позволи. Това е много скъпо нещо да има офиси. Когато пациент иска среща, ние го правим на място, където е удобно за пациента.
 Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация заяви, че е крайно време министерството да ги подпомага:
 Ако някой в държавата мисли, че по този начин ще сплаши пациентските, няма как да се получи. Има от какво да се притесняваме, ако държавата финансираше организациите. В момента няма от какво да се притесняваме по простата причина, че нищо не сме получили в  тази държава.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна