Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО-ПРО искат по-голямо увеличение на цената на тока

Снимка: БГНЕС


Eлектроразпределителните дружества са поискали по-голямо увеличение на цената на тока от първоначално заявеното от тях, стана ясно от председателя на енергийния регулатор Боян Боев по време на изслушването му в комисията по енергетика в Народното събрание.

Боян Боев съобщи, че от EVN са поискали дневната тарифа от 1-ви юли да скочи с 8 на сто. Според ЧЕЗ и ЕНЕРГО-ПРО, тя трябва да бъде вдигната с 13 -14%. Нощната е долу-горе по две.

От регулатора не успяха да отговорят на въпроса дали НЕК също е поискала увеличение на цената на електроенергията.

Тепърва комисарите от ДКЕВР ще анализират дали ценовите предложения на ЧЕЗ, ЕVN и ЕНЕРГО-ПРО са основателни. Комисарите трябва да преценят това най-късно до началото на юни.

От казаното от Боев стана ясно още, че в ценовите предложения на енергоснабдителните дружества не са включени разходите им за изкупуването на така наречената "зелена енергия", за които в момента те спорят с Националната електрическа компания. Първичният анализ показва, че не ги включват. При възникване на нови обстоятелства ЕРП-тата могат да подадат допълнителни ценови заявления в регулатора. Това може да стане в процеса на работа на самата комисия, от която може да се иска и допълнителна информация, съответно от всички лицензианти, които следва да се анализират в тоя период. Колкото до предложението на енергоснабдителните дружества тарифите да бъдат преразпределени по веригата, за да няма увеличение на крайната цена на тока, Боян Боев коментира:

Те са добри специалисти. Нека го направят те, заяви председателят на енергийния регулатор.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна