Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три години и половина затвор за Филип Златанов

| обновено на 03.04.14 в 15:06
Снимка: БГНЕС

Бившият председател на Комисията за конфликта на интереси Филип Златанов получи три години и половина затвор. Софийският градски съд постанови ефективна присъда, въпреки че прокуратурата искаше 3-годишно условно наказание.

Присъдата на пръв поглед е доста тежка, доколкото законът предвижда за подобно престъпление затвор до 5 години. Не е прецедент това, че съдът постановява ефективна присъда при поискана условна, но това е рядкост. Последният подобен случай беше с делото срещу шефа на Агенцията за вписванията Виолета Николова, която си беше платила сама бонуси. Очевидно става дума за специално решение по знакови казуси.

Това, което направи впечатление, е, че по по-голямата част от обвиненията, които прокуратурата повдигна на Филип Златанов, той беше оправдан. Де факто, той беше осъден само за две неща - за това, че е скрил сигнал срещу президента Росен Плевнелиев и така е лишил обществото от възможността да знае, че срещу държавния глава е бил подаден сигнал за конфликт на интереси и за това, че не е уведомил бившия президентски съветник Димана Ранкова, че случаят по нейния сигнал е приключил, тя е обвинена в конфликт на интереси и така я е лишил от възможността да обжалва навреме решението на Комисията.

Адвокатът на Филип Златанов не коментира по същество присъдата, но призна, че тя е тежка. Самият Филип Златанов каза единствено: Благодаря на българския съд. Видимо беше развълнуван. Според журналисти, присъствали в залата, той дори се е разплакал.

Прокуратурата също отказа коментар, но изглежда няма причини и да търси реванш нагоре дотолкова, доколкото присъдата, поискана от нея, беше доста по-малка.

Филип Златанов трябва да заплати и 3 640 лева разноски по делото за експертизите, които са правени по време на разследването. Той ще обжалва решението пред Апелативния съд. 

Депутатът Кирил Добрев, който беше председател на парламентарната комисия за тефтерчето на Златанов, коментира: 

Щом е осъден Филип Златанов, значи писаното в тефтера е истина. Има ли моралното право Томислав Дончев да води евролистата на партия ГЕРБ, щом неговият ортак, не в кавички, е осъден ефективно за това, че е правил такива работи. Везните са натежали за осъдителна присъда, а не за условна, именно заради факта, че той се е опитал да прикрие случая с президента Плевнелиев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна