Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършват се 10 години от трагедията в река Лим, при която загинаха 12 деца

| обновено на 04.04.14 в 11:06

Днес се навършват 10 години от загубата на 12 деца от Свищов, които загинаха в река Лим. Трагедията се разигра в местността "Гостун", на сръбско-черногорската граница в нощта срещу 4-ти април 2004-а година. Тогава 34 ученици се прибираха с автобус от екскурзия в Дубровник.

Зловещо ми става, като се сетя, даже настръхвам, беше страшно, спомня си един от спасителите: Имаше много страх в онези моменти. Пред очите ми и сега е как децата викаха за помощ и бяха уплашени, когато пристигнахме. Това беше най-страшното, което и сега си спомням. Когато влязохме да спасяваме децата при потъващия автобус, те започнаха да се вкопчват в нас и нито те, нито ние можехме да помръднем. Най-силният и единствен спомен в съзнанието ми от нощта на катастрофата е, че тогава имахме възможност да помогнем на децата и че бяхме близо до тях. 

Родителите на загиналите ще отбележат годишнината от смъртта на децата си с панихида, която ще отслужи митрополит Григорий. В памет на едно от децата, Лора Николова, довечера ще бъде открит Националния конкурс за млади изпълнители на популярна песен "Звездици за Лора".

Георги Манзаров, баща на удавилия се, докато спасява съучениците си, 18-годишен Юлиян, споделя: 

Правим тези конкурси. Ние ги чакаме като някакви "рождени дни", защото април месец, в самото начало, всеки изпитва тази болка, тази тъга. Това непрекъснато се повтаря и ние го чакахме с нетърпение този месец, защото правим нещо в памет на детето, която памет е част от много деца. Вие не можете да видите радостта на лицата, когато се съберат 150-200 деца, обикалят улиците на Свищов. Когато децата чакат с нетърпение да бъдат наградени, тяхната рисунка да бъде изложена. На този конкурс "Звездиците на Лора" освен признанието на хората, много чисто, много истински, футболният турнир, в който участват децата. И когато видите, че толкова много деца участват, това ние не го правим, родителите, нашите деца чрез нас го правят и някак си се осмисля това наше ежедневие. Другото е работа и колкото повече работиш и колкото повече имаш някакви занимания, толкова по-малко мислиш. И така...

Депутатите също почетоха паметта на 12-те ученици. Председателят на Народното събрание Михаил Миков заяви, че трагедията оставя болезнена следа у всички българи:

Годишнината от подобна трагедия е повод да се запитаме какво правим като родители, граждани и държавници за сигурността и защитата на живота и здравето на нашите, на българските деца. Можем и трябва да направим още в тази насока. Това е дълг на институциите и на цялото гражданско общество, защото трагедията край Лим е не само мрачен спомен. Тя е и силна камбана за съвестта ни да бъдем по-отговорни за нашите, за българските деца.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна