Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари, болници и здравни журналисти бяха наградени по повод Световния ден на здравето

Пациентски организации и семейният портал "Мама, татко и аз" наградиха лекари, болници и журналисти с ресор здравеопазване по повод Световния ден на здравето. Организаторът на събитието Пенка Георгиева сподели:

Подборът е от нашите пациентски организации, с които сме работили в годините с тези лекари. Има много, много, много повече достойни лекари, но това са хората, с които сме работили последно. Избирани са от пациентите. Като обективна медия, включително една от харесваните в цялата страна, искам да кажа, това е БНР. Чест ви прави.

Двама журналисти от БНР получиха грамоти. Зорка Милева - за дългогодишна дейност, посветена на здравеопазването, и Гергана Хрисчева - за отговорно отношение към здравеопазването.

За реформата в здравеопазването и за достойнството на лекарите говориха отличените лекари проф. Тодор Кантарджиев, директор на Национален център по заразни и паразитни болести, и доцент Атанас Щерев, както и журналиста Невена Попова:

Здравеопазването трябва да има приоритет. Здравеопазването трябва да е приоритет на държавата. За съжаление при нас нещата отидоха малко на зле. Толкова сме зле, че сега единственото, което може да се прави, е да се опита тези диспропорции, които станаха в страната, да се намалят.

Реформата в здравеопазването не се е случила и страдат най-много пациентите. Лекарите и медицинските сестри напускат и отиват в чужбина. Пациентите обаче остават тук. Колкото повече продължава тази ситуация, ще става все по-тежко, а една реформа е свързана с пот и сълзи.

Медиите и институциите трябва да работим за едно много важно нещо, което напоследък много се подценява. Да работим за достойнството на българския лекар. Много негативно настроение, много лошо отношение се натрупа през последните години. Всички заедно трябва да се борим това да бъде преодоляно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна