Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Пациентите няма да доплащат и лев за лечение, което покрива здравната каса. Забраната ще бъде записана в рамковия договор с болниците за следващата година", съобщава здравният министър Таня Андреева в интервю за ТРУД. "Промяната няма да засегне доплащането на медицински изделия, които не се покриват от касата. Предвижда се право на безплатен лекар да има само този, който е платил всичките си здравни вноски не само за три години назад, както е в момента, а от 2000 година досега", допълва ТРУД.

"Минималната работна заплата ще стане 380 лева догодина, 420 лева от януари 2016-а и 450 лева през 2017-а година, когато максималният осигурителен праг ще достигне 3 хиляди лева", пише ДУМА, цитирайки финансовия министър.

"Петър Чобанов обеща 365 милиона лева всяка година за увеличение на пенсии и добавки", съобщава 24 ЧАСА.

Министърът е цитиран и на първа страница на СТАНДАРТ, който пише, че "максималната пенсия ще нарасне до 1050 лева от 1-ви юли 2017-а година". Вестникът помества във водещото си заглавие обвинението на Сергей Станишев към електроразпределителните дружества, че "са изнесли 3 милиарда лева от България само за година". "Лидерът на ПЕС и БСП призова държавата да спре произвола на големите инвеститори", пише СТАНДАРТ. Твърденията на Станишев, основани на одитен доклад на ДКЕВР отпреди четири години, са основна тема и в днешното издание на МОНИТОР.

"Брюксел заплаши България с две нови наказателни процедури заради енергетиката", съобщава СЕГА. "С изключително остър тон Европейската комисия предупреждава правителството заради започналата процедура за отнемане на лицензите на електроснабдителните дружества ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО-ПРО. Второто предупреждение е заради поправките в Закона за енергетиката, чиято цел е да изключат газопровода "Южен поток" от обхвата на европейското законодателство", пояснява изданието.

"Оптимизмът на финансовото министерство за икономиката внезапно се стопи", отбелязва СЕГА. От ревизираните прогнози става ясно, че безработицата няма да спадне осезаемо през тази година, а минималната пенсия през 2015-а ще нарасне с малко повече от 3 лева, изтъква вестникът.

Изводът на МОНИТОР е друг: "Икономиката расте по-бързо от очакваното. Министерството на финансите повиши прогнозата си от 1,8 до 2,1 процента за тази година", пише вестникът.

"Морски вълк става шеф на войската", твърди ПРЕСА. Според източници на вестника "новият началник на отбраната най-вероятно ще е сегашният командир на бойния ни флот контраадмирал Румен Николов". Мандатът на настоящия началник генерал Симеон Симеонов приключва на 1-ви юли.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна