Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДКЕВР насрочи за 28-и април окончателното заседание по процедурата за отнемане на лицензите на трите ЕРП

| обновено на 07.04.14 в 18:18
Снимка: БГНЕС
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране насрочи окончателното заседание по процедурата за отнемане на лицензите на трите енергоснабдителни дружества ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО-ПРО за 28-и април. Това се налага поради допълнителни писмени доказалства по казуса за разплащанията, получени в края на миналата седмица от Националната електрическа компания, но от комисията не посочиха какви са те. Междувременно стана ясно, че в ДКЕВР и в НЕК  е постъпило предложение от ЧЕЗ за уреждане на финансовия спор чрез подписване на спогодба.

Приложили сме необходимите документи, които обосновават нашите искания. Предложение пристигна и в НЕК за постигане на споразумение и сключване на договор-спогодба, с която дружествата доброволно да уредят възникналия спор. Към настоящия момент не сме постигнали съгласие по текстовете на спогодбата, каза шефът на НЕК Екатерина Истаткова.

Председателят на ДКЕВР  Боян Боев обясни на днешната среща:

Преди два дни НЕК представи ново доказателство от значение за изясняване на обстоятелство по откритата процедура за отнемане на лицензията. Считаме, че е необходимо право да ви дадем възможност и достатъчно време да се запознаете с тях, да изразите становища, и ако прецените да ангажирате насрещно доказателство. Ето защо ще помоля нашата комисия да предостави един диск с вписани доказателства, получени от НЕК. Днешното открито заседание няма да е последно.


Поради наличието на нови факти Държавният енергиен регулатор е решил, че не може да се произнесе по отнемане на лицензите и оставя време на ЕРП-тата да се запознаят с новите обстоятелства. Според експерти новите факти са свързани с допълнително натрупани средства към НЕК от енергоснабдителните дружества. И от трите ЕРП-та още веднъж потвърдиха позицията си, че енергийният регулатор няма законово основание за процедурата по отнемане на лиценза, тъй като става дума за чисто търговска практика на уреждане на разплащания. Държавният енергиен регулатор има право да взема становища само при административни нарушения, според експертите от трите дружества.  Кремена Стоянова от ЧЕЗ заяви: 

Тяхната цел и функция е да определят взаимодействието между участниците на електроенергийния пазар. Независимо от това обаче, самото изпълнение на отношенията между отделните участници на пазара НЕК подлежи на държавна регулация. Изпълнението по договорите за покупко-продажба с електрическа енергия остава частно правен въпрос или въпрос от търговски характер.

Представители на Българската фотоволтаична асоциация не са допуснати до заседанието на енергийния регулатор. От Асоциацията виждат "лош прецедент за непрозрачност на регулатора" и изтъкват, че над 90% от производителите на електрическа енергия от соларни централи имат сключени договори с трите снабдителни дружества. Така производителите на т. нар. "зелена енергия" са пряко засегнати от процедурата по отнемането на лицензите на енергодружествата.

Регулаторът откри процедурите миналия месец заради задържани техни плащания към Националната електрическа компания в размер на близо 350 млн. лв., за които от своя страна ЕРП-тата твърдят, че НЕК им дължи. До стартирането на процедурите се стигна след като Националната електрическа компания сигнализира енергийния регулатор, че енергодружествата са си "прихванали" близо 320 млн. лв. като компенсации за закупената от тях енергия от възобновяеми източници по преференциални цени. ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО-ПРО са задължени по закон да изкупуват тази енергия. Методиката за компенсирането на разходите на ЕРП-тата по т. нар. "зелена енергия" беше отменена от Върховния административен съд и затова енергодружествата прибягнаха до старата, действала преди спорната да влезе в сила. Според енергийния регулатор прихващанията на ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО-ПРО са неправомерни. От ДКЕВР посочват още, че с прихващанията си трите енергодружества еднолично и без правно основание изземват законово делегирани правомощия на регулатора и лишават НЕК от необходимите й парични средства за осъществяване на нейната лицензионна дейност, което от своя страна реално застрашава сигурността на доставките в енергийната система.

Според сметките на НЕК EVN й дължи над 216 млн. лв., ЧЕЗ - 67 млн., а ЕНЕРГО-ПРО - 63 млн. лв. В случай че лицензите на енергодружествата бъдат отнети, ДКЕВР назначава в тях т. нар. "особен управител", който да ги управлява. От регулатора обаче обясниха, че заради пропуски в законодателството не е ясно какво следва по-нататък. Дори и при този сценарий обаче собствеността върху мрежите и съоръженията остава на ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО-ПРО.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна