Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС не коментира действията на проруски сили в Източна Украйна

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия засега не коментира дали действията на проруски сили в различни градове в Източна Украйна представляват увеличаване на напрежението и отварят пътя към следващ етап на европейски санкции за Русия. Говорителката на върховния представител по външната политика Катрин Аштън – Мая Кочиянчич, припомни, че има вече взети решения на Европейския съвет по този повод, които остават в сила:

Наблюдаваме ситуацията отблизо и със загриженост. Искам да припомня, че всякакви политически искания в Украйна трябва да се отстояват с ненасилствени средства, в съответствие с демократичните стандарти и върховенството на закона. Възможност за това са предстоящите президентски избори, както и диалогът между различните политически сили за конституционни промени, подчерта Кочиянич.

Говорителката на Аштън посочи, че Европейският съюз продължава да подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна и усилията на правителството да ги запази, и че ще оцени ситуацията в зависимост от по-нататъшното й развитие.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна