Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Тангуарда“ представя неизпълнявани творби на Пиацола

БНР Новини
Мария Мартинова
Снимка: личен архив
„Танго без граници“ е концерт от афиша на Европейския музикален фестивал. Зад това заглавие стои интересна и необикновена програма, която на 9 април ще изпълни ансамбъл „Тангуарда“. Формацията е позната на българската публика от 2009 г., когато за пръв път гостува у нас, а през 2012 г. взе участие и в международния фестивал „Мартенски музикални дни“ – Русе. Основател и лидер е Мария Мартинова. Младата българска пианистка живее в Белгия през последните години. Завършила е Джулиард скуул в Ню Йорки Кралската музикална академия в Лондон. По-късно любовта към танго-музиката я отвежда в Ротердамската консерватория, където учи при утвърдени майстори на този стил.




Нека припомним, че наред с „Тангуарда“, Мария е автор на още няколко проекта, представящи съвременното лице на тангото. Един от тях се нарича „Париж – Буенос Айрес... Една любовна история“, изпълнители са цигуларят Сирил Гарак  и Мария Мартинова. Тази  програма беше записана в Първо студио на БНР, в момента се подготвя албум със същото име.





В интервю за Радио България Мария разказва за програмата на предстоящия концерт, в която са включени непубликувани творби на Астор Пиацола. Как амбициозната българка е стигнала до тях? „Предпочитам това да си остане моята малка тайна и да мисля за магията, която ще съпреживеем заедно с публиката на 9 април. Винаги с огромно вълнение свиря в България, българската сцена е нещо специално за мен“– казва още тя.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна