Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов платил капаро за радикализиране на протестите, твърди член на сдружение "Свобода"

Снимка: Ивайло Михайлов


Представител на Националното сдружение "Свобода" твърди, че лидерът на паритя ГЕРБ Бойко Борисов е платил 12 хиляди лева капаро на задържания Бисер Миланов с прякор Петното и неговото сдружение.
Това заяви Йордан Бонев пред депутатите от комисията, която проверява оставката на Христо Бисеров, но се занимава и с проверка на обстоятелствата около среща на Борисов с Бисер Миланов. От ГЕРБ обвиниха комисията, че се подменя темата на нейното създаване.

Според Йордан Бонев парите са били част от обещана сума от 500 хиляди лева за радикализиране на протестите в деня на вот на недоверие към кабинета "Орешарски" през януари:

Такава среща между мен, Бойко Борисов и Бисер Миланов, между тримата е имало. На тази среща беше казано, че това е повод да излезем срещу Николай Бареков и да кажем, че сме работили за него. Бойко Борисов казва да организираме протест. Предстоеше вот на недоверие към кабинета. Планът е бил следният: когато излезем на протест, да се сформират групи в самия протест, които да предизвикат сблъсък с органите на реда с цел радикализиране и тези радикализирани да предизвикат свалянето на кабинета.

Йордан Бонев допълни, че има информация, според която един милион лева е трябвало да бъдат платени за нахлуване в парламента. Бонев не посочи кой е трябвало да получи парите, а комисията не се поинтересува кой е трябвало да ги даде. Заради изнесените данни Йордан Бонев каза, че се притеснява за живота си.

От ГЕРБ не коментираха точно тези факти. В изявление Веселин Вучков каза, че комисията не се занимава с проблема Христо Бисеров, а се превръща в мегафон за излъчване на слухове и непотвърдени информации. 

Твърденията на лица с дела срещу тях, че протестите от миналото лято са били организирани три месеца по-рано и са били платени от ГЕРБ са абсолютно неоснователни. Това е категорична обида срещу стотиците хиляди граждани, които заляха улиците и площадите на страната на историческата дата 14 юни, каза Вучков.

Председателят на комисията Сияна Фудулова каза, че прокуратурата ще бъде сезирана, ако комисията прецени.

Това ще го реши комисията, но след днешното заседание мисля, че има факти, които трябва да бъдат проверени. Не ви ли звучи малко страшничко това, че е застрашена националната сигурност. Ако има такава достатъчно ясна информация, прокуратурата трябва да си свърши работата наистина като разследващ орган, каза Сияна Фудулова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна