Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расмусен: Русия ще извърши историческа грешка, ако се намеси по-нататък в Източна Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен предупреди Русия за тежки последици, ако предприеме нови действия в Украйна. Москва е заплашена от международна изолация, каза Расмусен по време на семинар в Париж.

Призовавам Русия да се отдръпне и да не си играе с ескалацията на напрежението в Украйна, заяви генералният секретар на НАТО по време на конференция на организацията в Париж. Той предупреди, че Русия ще извърши историческа грешка, ако се намеси по-нататък в Източна Украйна, след като прокремълски сепаратисти превзеха правителствени сгради в Донецк и Харков.

По думите на Расмусен (цитирани в "Уест Франс" и "Фигаро") всяка следваща намеса на Русия в украинските територии ще доведе до тежки последици за отношенията на Москва с Алианса и ще бъде заплаха за споразумението им от 1997 г., което се преразглежда и за което външните министри от страните на НАТО могат да се произнесат на срещата си през юни.

Нелегалната агресия на Русия в Украйна е най-голямото предизвикателство за сигурността в Европа от едно поколение насам, каза ръководителят на НАТО, призовавайки Москва да оттегли десетки хиляди войници, струпани на границата с Украйна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени