Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС решава дали да образува дисциплинарно производство срещу Светлозар Костов

Светлозар Костов
Снимка: БГНЕС
Висшият съдебен съвет (ВСС) ще решава на днешното си заседание дали да образува дисциплинарно производство срещу ръководителя на Специализираната прокуратура Светлозар Костов. Предложението дойде от единайсет от членовете на съвета с мотиви - уронване престижа на съдебната власт, неетично отношение към подчинените и нарушаване на принципа за случайно разпределение на делата.

От година прокурорът, който работи по така нареченото дело "Октопод", е на прицела на Висшия съдебен съвет. Началото беше с катастрофалната му загуба за шеф на Апелативната спецпрокуратура с 19 на 0 от Даниела Попова. В поредица от интервюта той обясни загубата си с това, че е станал неудобен след промяната в конюнктурата в държавата и прокуратурата. Именно в тези заявления съдебните кадровици са видели уронване на престижа на съдебната власт.

Междувременно редови спецпрокурори се оплакаха от стила на Костов. В отговор той втвърди тона към тях и така конфликтът се задълбочи, в което 11-те членове на съвета виждат преминаване на границата на нормалните етични отношения.

Светозар Костов е пред наказание и заради проверка на съдебния инспекторат, установила негова намеса в случайното разпределение на делата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени