Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внасят промени в закона за частните съдебни изпълнители

Снимка: БГНЕС

Предложения за промени в закона за частните съдебни изпълнители и гражданския процесуален кодекс ще бъдат внесени в парламента идната седмица. Това обяви в отчета си председателят на комисията за взаимодействие с гражданските организации Мая Манолова.

Пред гражданските организации Манолова обясни, че промените трябва да доведат до по-добра защита на потребителите срещу монополите, ЕРП-тата, мобилните оператори или заемодателите:

Да имат право гражданите на съдебен процес, а не по бърза процедура срещу тях да се получават изпълнителни листове. Да се обжалват оценките на недвижимите имоти, когато ще се продава от съдебен изпълнител недвижим имот на длъжник. Да се намалят таксите, които събират съдебните изпълнители. Да им се забрани да използват повече способи за удовлетворяване, отколкото са необходими до размера на задължението.

От гражданските организации поискаха и пълна ревизия на съдебните изпълнители. В момента се прецизират текстовете, каза Мая Манолова. Тя посочи, че ще настоява в Закона за предотвратяване на конфликта на интереси да отпадне банковата тайна за лица с установен конфликт на интереси. Ще поиска още и възможност комисията да се самосезира по медийни публикации. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна