Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивският съд спря делото срещу Общината по иска на мюсюлманското вероизповедание за 4 имота

| обновено на 11.04.14 в 12:27
Окръжен съд, гр. Пловдив
Снимка: БГНЕС

Пловдивският окръжен съд спря делото срещу Общината по иска на мюсюлманското изповедание за собствеността на 4 вакъфски имота, между които и Чифте баня, сега Център за съвременно изкуство. Причината е постъпила молба от страна на ищеца с настояване да се изчака развръзката по друго дело за правоприемство, образувано в Софийския апелативен съд по жалбата на мюсюлманското сунитско-ханефитското изповедание, оглавявано от Недим Генджев.

Адвокатът, представляващ мюсюлманското изповедание - Красимир Руев, подчерта, че до изчистването на съдебния спор с  другата страна - хората на Недим Генджев, поетапно са вече спрели, или предстои да бъдат спрени, делата за собствеността на вакъфските имоти във всички общини, където има заведени такива. Той уточни, че делото в Софийския апелативен съд е насрочено за 13-и юни, но прогнозира, че спорът ще се проточи дълго:

Делото от Апелативния съд задължително ще стигне до Върховния касационен съд. Знаете, че процедурата там е двуразова, така да се каже. Първо чистилище - дали ще допуснат касационно обжалване и ако го допуснат, след това влизаш в открито съдебно заседание. И ако Върховният съд не реши въпроса по същество, а го върне за ново разглеждане, може и три години да стане това клатушкане.

Веднага след спирането на делото за 4-те претендирани имота в Пловдив, Апелативният съд спря, след внесена от адвокат Руев подобна молба, и делото за старозагорската Ески джамия.

Обстановката днес пред Пловдивската съдебна палата беше спокойна, за разлика от ситуацията през изминалите месеци, когато разглеждането на делата за вакъфските имоти беше съпътствано от протести. Полицейски автомобили обаче охраняваха превантивно целия район.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна