Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храмът на Аматерасу

Веднъж богинята на Слънцето, Аматерасу жестоко се обидила на своя брат, бога на Морето Сусано, задето й сгазил оризовите полета и й счупил стана за тъкане. Аматерасу се затворила в пещерата си и слънцето се скрило, заедно с нея. Колкото и да я молели другите богове да смири гнева си, тя не отстъпвала. Тогава Ама-но-Узуме, богинята на Зората и пировете се сетила - грабнала една голяма кофа, обърнала я с дъното нагоре точно пред входа на пещерата и започнала да танцува диво върху нея. Останалите богове прихнали да се смеят. Излязла Аматерасу да види какво става и тогава едни от боговете с един скок се озовал зад гърба й, затворил пещерата и я завързал с вълшебно въже от оризова слама, за да не може слънчевата богиня да се скрие отново. Така животворната светлина се върнала над земята.
Около заключената пещера в ждрелото Такачихо на река Гокасе в Япония, хората направили светилище, за да се покланят на Аматерасу, най-важната богиня в японската митология. Храмът при светилището е наистина забележителен – дори на дневна светлина небоядисаните му скромни дървени стени се сливат с околните кедрови дървета и излъчват спокойствие и мир. Танцът на Ама-но-Узуме също не е забравен. Той се нарича кагура и от 12 в. насам танцьори с пъстри костюми и специални страшни маски го изпълняват в храма под съпровода на традиционни японски инструменти.
Още за храма на Аматерасу и за пещерните храмове в планината Кайлаш, близо до индийското село Елора, ще научите от следващия епизод на „История на изкуството за деца”.
12 април
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна