Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Бежанска живее на ръба между измислицата и реалността в моноспектакъла "Колекционерката"

Снимка: www.theatre199.org


Мая Бежанска
живее на ръба между измислицата и реалността в моноспектакъла "Колекционерката" от Радослав Чичев. Постановката е на Катя Петрова. Премиерата е на 12 април в Театър 199.

„Колекционерката“ е спектакъл за хората, които са разочаровани от външния, враждебен и агресивен, свят, казва в интервю за предаването „От петък до петък“ Катя Петрова: Нашата героиня е вторачена в колекцията си. Тя намира упование в нея, поддържа и подклажда спомените. Живее между реалността и съновидението. Тя води битка със себе си, със своите страхове и съмнения. В крайна сметка обаче тя решава да излезе да се поразходи. Намира смелост и сила да прескочи преградата и да се срещне с външния свят.

Катя Петрова сподели, че тя лично е избрала Мая Бежанска за моноспектакъла.

Според автора на „Колекционерката“ Радослав Чичев пиесата разкрива състояния, в които всеки човек изпада, като носталгия или болезнена свръхсензитивност към заобикалящия свят. За мен колекционерката е изключително чувствителна, казва той. Тя иска да бъде част от нашия свят, но в същото време забелязва безумията и противоречията. Оттук се ражда този драматизъм, вътре в самата нея.

През 2010-а година пиесата "Колекционерката", заедно с "Гарванът" от Калина Попянева, спечели първа награда на конкурса за камерна пиеса "Славка Славова" на Театър 199.

Спектакълът е посветен на Дафина Георгиева-Роня, която загива на пешеходна пътека.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени