Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата се обяви против регистрацията на Националистическата партия на България

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата се обяви против регистрацията на Националистическата партия на България. В становище до Търговското отделение на Софийския градски съд от държавното обвинение заявяват, че дейността на новата партия противоречи на Конституцията.

Още преди пет месеца главният прокурор даде да се разбере, че прокуратурата се готви за анализ на документите и действията на новите националисти. Освен в противоречие с Основния закон, от държавното обвинение са открили противоречие и със Закона за политическите партии, европейските правни стандарти и съдебната практика на Европейския съд по правата на човека.

Съществуват множество доказателства за противоконституционност на Националистическата партия на България, проявени не само в изявления и действия на членове на партията, но и в писмените документи, приложени по делото за статута, организацията, програмата и целите й, пише в становището си прокуратурата. Цитира се и текст от програмата на партията смазване на циганския терор с железен юмрук, намерение за ограничаване на възможностите за регистрация на нови религиозни общности чрез промяна в Закона за вероизповеданията, както и - цитирам - ефективна борба и забрана на всички антибългарски организации, като Българския хелзинкски комитет, "Отворено общество" и производните им.

От държавното обвинение се позовават и на цитати от медиите на функционери на Националистическата партия, от които правят извода, че събраните по производството доказателства сочат за открито и явно пропагандиране на омраза, вражда и нетърпимост на религиозна, национална и етническа основа, като въпросната идеология на омразата е закрепена и като писмена норма в партийната програма, чието спазване е прогласено от устава на партията като условие за членство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна