Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава напрежението в Източна Украйна

Продължават опитите на проруски сепаратисти в източните украински региони да противодействат на правителството в Киев.

Привърженици на федерализирането на Украйна са опитали да завземат сградата на областната прокуратура в Донецк, но след преговори с полицията са се разпръснали. Няма задържани. Също така тази сутрин няколко въоръжени мъже, в камуфлажни униформи, са превзели полицейско управление в източния украински град Славиянск. Съобщението бе направено във Фейсбук от вътрешния министър Арсен Аваков. Той обещава отговорът да бъде решителен, защото има разлика между протестиращи и терористи.

Напрежението в Източна Украйна продължава, въпреки решението на премиера Арсений Яценюк да прехвърли повече правомоция на региона. Само пет дни преди преговорите в Женева, страните от Г-7 показаха готовност да наложат нови санкции на Русия, ако Москва продължи да ескалира кризата в Украйна. Засега само Съединените щати и Европейският съюз са наложили санкции срещу Русия заради анексирането на Крим. Отговорът на Г-7, която включва САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия и Великобритания, ще бъде твърд:

Целта е да стане ясно на Русия, че те трябва да се оттеглят. Но е също толкова ясно, че ако не го направят, ако продължат напред, ако правят неща, които са незаконни и нарушават суверенитета на Украйна, ще последва единен отговор на света, заяви финансовият министър на Съединените щати. Джейкъб Лю също така призова други страни да допринесат повече за икономическото спасяване на Украйна.

Според лидера на партия "Свобода" и кандидат за президент на Украйна Олег Тягнибок, международната общност може да опрости външния дълг на Украйна, както стана с Полша и Гърция. По-рано назначеният от Върховната рада за министър на финансите Александър Шлапак съобщи, че заради обезценяването на гривнята държавният дълг на Украйна ще превиши тази година 800 милиарда гривни или 72 милиарда долара.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна