Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит благослови вярващите за Цветница

Снимка: БГНЕС

Негово светейшество патриарх Неофит оглави празничната Света литургия за Цветница. Стотици столичани изпълниха патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" с върбови клонки в ръце - символ на вярата, че и ние, както и древните жители на Йерусалим, посрещаме Исус Христос като Спасител. Патриарх Неофит благослови вярващите и пожела благоденствие на целия български народ. 

Празникът Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден - една седмица преди Великден, и е един от най-хубавите пролетни празници. 

Жени от Хасково дариха празничен обяд на деца в неравностойно положение. Според благодетелките обаче, най-важното за възпитаниците на Дом "Асен Златаров" е да бъдат обичани. Затова празнуваха заедно и си говориха за доброто,за надеждата и вярата.

Снежана Гарабед и Смиляна Нитова са категорични, че за добрината няма почивен ден, а благотворителността не е само за празници:

И смятам, че човек трябва всеки ден да прави по една добрина. Тези деца заслужават обич и внимание от всички.

Това ми дава сила и кураж и това ми е всекидневие. Това е моят живот.

Директорката на дома Невена Желязкова е именничка, но не празнува със семейството си, а с децата от дома: 

И както името ми носи символа на цвете и на красотата, аз обичам много, обичам хората около себе си. Най-много обичам децата и това ме кара да правя всичко за тях, така че всеки ден да виждам техните усмивки.

На площада в стария квартал "Вароша" в Ловеч започнаха тържествата по случай големия християнски празник Цветница. Ловчанският митрополит Гавраил отслужи Златоуста Света литургия в храма "Света Троица" и подари на дошлите християни върбови клонки за здраве и късмет. На един от мостовете над река Осъм жителите и гостите на Ловеч видяха традиционния ритуал по вода, в който близо 60 девойки на възраст между 7 и 15 години хвърлиха своите венчета. Най-напред в реката изплува венчето на 14-годишната Цвета Борисова, която беше обявена за кумичка на годината. Тя получи и короната за царица на празника и поведе кръшното хоро

Група майстори-занаятчии са изложили своите шатри. Част от тях демонстрират и традиционните български занаяти. Това се прави в Ловеч още от Възраждането и е стара традиция. Празникът ще продължи с концерт на младежки танцов състав - Ловеч, а по-късно продължава и традиционният събор на народното творчество с участието на състави от Ловешкия край, Априлци и Троян.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна