Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задълженията на НЕК са се увеличили драстично, твърдят от ГЕРБ

Снимка: БГНЕС

Според източници на партия ГЕРБ за последните 10 месеца задълженията на Националната електрическа компания са се увеличили с около 600-700 млн. лв. 

Според бившия енергиен министър Делян Добрев причината за нарасналия дефицит в НЕК са решенията на енергийния регулатор за намаление на цената на тока:

В решението за намаляване на цената с 5% се вписаха едни приходи извън енергийната система от 499 000 000 от продажбата на квоти за въглероден диоксид. Още тогава се знаеше, че няма толкова много квоти, за да се получат 500 000 000 приходи и реалният приход е от около 100 000 000.

Как може да бъде решен проблемът според Добрев:

БЕХ дължи 180 000 000 на Министерството на финансите дивидент за минали периоди. Парите ги има. БЕХ може да използва тези средства, ако бъдат опростени от Министерството на финансите, за да увеличи капитала на Националната електрическа компания.

От партията на Бойко Борисов обвиниха управляващите в нескопосан опит за социална политика през цената на тока. Делян Добрев и група депутати от ГЕРБ посетиха Министерството на икономиката и енергетиката, за да поискат информация за задълженията на НЕК от първа ръка:

Защо казвам "нескопосан опит" - защото при сметка от 100 лева намалението е 5 лева. При сметка от 1000 лева намалението е 50 лева на човек, който няма нужда от социално подпомагане.

Нищо не получихме, каза Добрев.

В съобщение до медиите заместник енергийният министър Иван Айолов съветва депутатите от ГЕРБ вместо да задават въпроси за задлъжнялостта на НЕК към днешна дата, да дадат отговори на въпросите защо компанията е натрупала рекордно ниво на задлъжнялост в периода на управлението на ГЕРБ и защо са допуснали това да се случи. От енергийното министерство посочват още, че към днешна дата задълженията на НЕК към контрагентите й са намалели близо 4 пъти спрямо задълженията към юни 2013-а г., а трудностите с разплащанията се дължат основно на непогасяване на дълговете на електроразпределителните дружества.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна