Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин и Обама обсъдиха събитията в Украйна и отново се разминаха в оценките си за кризата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Владимир Путин и Барак Обама обсъдиха в телефонен разговор събитията в Украйна и за пореден път се разминаха в оценките си за кризата там.

Руският президент е подчертал, че протестите в югоизточната част на Украйна са резултат от неспособността и нежеланието на властите в Киев да се съобразят с интересите на руското и рускоезичното население. Владимир Путин е призовал Барак Обама максимално да използва възможностите, с които разполага американската страна, за да не се допусне използването на сила и да се стигне до нови кръвопролития. В отговор на изразената от американския президент загриженост за руска намеса в тази част на Украйна в подкрепа на сепаратистите, руският президент е посочил, че това са спекулации, направени на базата на недостоверна информация.

От своя страна Барак Обама е предупредил Владимир Путин, че Русия ще се сблъска с допълнителни санкции, ако не прекрати своите действия в Украйна. Двамата президенти все пак са се договори да продължат съвместните усилия в търсенето на дипломатическо взаимодействие за разрешаване на ситуацията в Украйна в навечерието на насрочената за 17-и април четиристранна среща в Женева.

Междувременно руският премиер Дмитрий Медведев написа на своята страница във Facebook, че Украйна, където отново се проля кръв, е на ръба на гражданска война.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна