Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докладал: ЧЕЗ ще запази лиценза си

Петър Докладал
Снимка: БГНЕС

Регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал е убеден, че дружеството ще запази лиценза си въпреки започналата процедура по отнемането му.

Според Докладал проверката на държавния регулатор в ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО-ПРО не е установила пропуски, застрашаващи енергийната система. 

Макар от енергийния регулатор все още да не са обявили резултатите от проверката на трите енергодружества, от ЧЕЗ вече коментират темата, позовавайки се на получени от ДКЕВР в компанията констативни протоколи. Основните забележки в тях се отнасят до външния вид на поддържаните от ЧЕЗ съоръжения, като състояние на мазилката, номерация на стълбове и трафопостове, необходимост от подрязване на трева и дървета. Причините според ЧЕЗ за направените от регулатора констатации са обективни. Натискът за минимални разходи и намаляващият инвестиционен ресурс на компанията в резултат на решенията на ДКЕВР и постоянните кражби на съоръжения. 

По данни на ЧЕЗ 95 на сто от протоколите, изготвени от енергийния регулатор, не засягат качеството на доставяната електроенергия. Изпълнителният директор на компанията Стефан Апостолов коментира:

Направените протоколи са 129. Искам да ви кажа, че сме възразили официално по 78 от тях. Липса на осветление в трафопост - това е причина да имаме протокол. Аз лично съм в този бизнес от 35 години. Не помня времето, когато сме имали крушки във всички трафопостове и осветление. Мисля, че има нови технологии. Мислим обаче, въпреки всичко, да приложим и тези технологии, за да няма подобен вид забележки.

От ЧЕЗ обещаха, че ще се вслушат в препоръките на регулатора и в най-кратък срок ще отстранят отбелязаните нередности.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени